Interieur ontwerp

Vitrages – sfeer in licht gegoten

Over transparantie gesproken. Want dat is wel de kern van vitrage, een daglicht doorlatend vlies voor je ramen. Zoals opa en oma dat ook hadden, vol motiefjes, borduurwerkjes en tierlantijntjes. Is vitrage daarmee ouderwets? Het heeft een historische kant, ja. Maar laat je daarom niet weerhouden om ze op te gaan hangen. Niet alles uit het verleden hoeft de prullenbak in. En zeg nou zelf, een mooie klassieke vitrage doet het toch prachtig als je een romantische of Bohémien interieur stijl nastreeft? Vitrage zelf heeft geen last meer van een ouderwets imago want doet flink mee in de hernieuwde raammode. Dat ene punt is dan natuurlijk ook doorslaggevend: vitrages laten licht mooi door maar verhinderen te veel inkijk.

Vitrages zijn de meest doorschijnende gordijnen

Vitrages behoren net als inbetween gordijnen en overgordijnen tot de raambekleding. Vroeger sprak men wel van glasgordijn als de vitrage ter sprake kwam. Dat is veelzeggend genoeg: een vliesgordijn dat dicht bij het raamglas blijft en een vlies dat net als glas licht doorgeeft. Dat laatste is van belang en daarmee staat vitrage op de eerste plaats van transparante gordijnen. Hier een lijstje van vol transparante gordijnen naar geheel daglicht werende gordijnen met natuurlijk vitrage aan kop:

  • Vitrage;
  • Inbetween;
  • Overgordijn;
  • Semi-verduisterend gordijn;
  • Dim-out gordijn;
  • Black-out gordijn.

Vitrages in samenhang met overgordijnen

Vitrage doet het goed met overgordijnen. De laatsten staan overdag natuurlijk open. En laten dan volle inkijk toe in je ruimtes. Met vitrage verminder je die inkijk weer. Wel het licht maar veel minder het getuur en gegluur. Dat geeft een gevoel van privacy en veiligheid als je binnen je ding aan het doen bent. Als extraatje filter je het daglicht ook nog eens als het de kamer binnen strijkt. Je krijgt met vitrage een prachtig diffuus licht je kamer in gegoten. Je zou zo’n effect ook met inbetween gordijnen kunnen creëren maar dan heb je toch net een minder volume aan licht te pakken. Wel is de inkijk dan nog minder dan bij vitrage. Een afweging dus tussen lichtinval en privacy.

Kan het fout gaan met kleur?

De meeste vitrages waren altijd wit. Opa en oma kenden het niet anders. Of met een zweem van geel, maar dan werd er behoorlijk gerookt. Ook nu is wit nog de standaard. Er is wel een palet aan kleurtinten bijgekomen. Waarbij je moet bedenken dat vitrage van een bepaalde kleur ook die kleur naar binnen werpt. Dus blauwe vitrage zorgt ervoor dat in je kamer een lichtblauwe gloed ontstaat. Wit heeft een interessant voordeeltje boven kleur omdat wit van nature licht weerkaatst. Dat scheelt je op zonnige zomerdag toch wel iets aan hitte binnenin je ruimtes. Witte vitrage verkleurt ook moeilijker dan vitrage met een kleurtje. Toch is het handig om ook vitrage wel eens te badderen. Doe dat met een fijn wasprogramma en ga niet centrifugeren. Daarna de boel strak nat ophangen om het van kreukels te vrijwaren.

Eenmalige aankoop?

Zo ongeveer wel. Twintig jaar houdt een kwaliteits vitrage het met gemak uit. De enige vraag is of jij wel zolang blij blijft met steeds dezelfde vitrage. Dan is het wellicht toch veiliger om voor neutrale vitrages te gaan en niet voor die schattig geborduurde Ot-en-Sien figurenvitrage.